Hoppál Bori

Testtudat oktató

1994

1994-ben az ELTE angol szakán szereztem tanári diplomát, de már akkor tudtam, hogy nem csak az angol tanítás szintjén szeretnék emberekkel foglalkozni.

1994-1998

Hoppál Bori - Az Én Testem

A pszichodrámával és az Alexander technikával való ismerkedés után 1994-ben találtam rá a Body-Mind Centering® (test-tudat központosítás) módszerre, amit 1995-től négy nyáron át tanultam az Amerikai Egyesült Államokban. 1998-ban kaptam meg a diplomám Bonnie Bainbridge Cohen-től, a módszer kidolgozójától, és így lettem Certified Body-Mind Centering® Practicioner, vagyis testtudat oktató.

2004

2004-ben Londonban elvégeztem Pam England Birthing from Within® szülésfelkészítő képzését és 2009-ig tartottam csoportos és egyéni szülésfelkészítéseket Szülj Szíved Szerint címmel.

Hoppál Bori - Az Én Testem
Hoppál Bori - Az Én Testem

2005

2005 októberében a DONA (Észak Amerikai Dúlák Szövetsége) egyik oktatótanára által tartott képzésén vetettem részt és 2012-ig tucatnyi várandósságot és (otthoni, valamint kórházi) szülést kísérhettem támogatóként.

2008

2008 nyarán elnyertem a The School of the Work ösztöndíját, ahol elsajátíthattam Byron Katie Négy Kérdés – angolul The Work® nevű – módszerét. Amit ott tanultam és átéltem, gyökeresen megváltoztatta az életről, az általunk valósnak gondolt világról, igaznak gondolt valóságról alkotott elképzeléseimet. Azóta e négy egyszerű kérdésen alapuló technikát is használom egyéni foglalkozásaimon és igyekszem minél szélesebb körben ismertté tenni rövid bemutatók és hosszabb, hétvégi tanfolyamok keretében.

Hoppál Bori - Az Én Testem
Hoppál Bori - Kebelbarátnők

2011

2011-ben jelent meg a Jaffa kiadónál KebelbarátNők – Mellbeszélgetések nőkkel nőknek című könyvem.

A kötetben megszólaló nők kendőzetlen őszinteséggel tárják elénk, hogy melleik milyensége hogyan formálta önmagukról és nőiségükről kialakult képüket, párkapcsolataikat, szexualitásukat. Mell-meséikből kibontakozik a mellek titkos élete: a felszín alatti csöndben megbúvó bizonytalanságok, szorongások, mély megélések, nagy horderejű felismerések dimenziója ugyanúgy, mint a kedves visszajelzések, izgató érintések szép emlékei, vagy a szoptatások bensőséges pillanatai.

2014

2014-ben a Corvina adta ki második könyvemet Az én testem – Tinilányok kérdései, Hoppál Bori válaszai címmel.

Hiánypótló kötet a magyar könyvpiacon. Nem szexuális felvilágosító könyv, nem is sminktanácsadó. A 9-13 éves lányokat talán még nem is ezek a kérdések izgatják, hanem inkább az, hogy mi minden változik bennük. Ezekhez a bizonytalan kiskamaszokhoz szól kedves és közvetlen hangon, az ő kérdéseikre válaszol minden részletre kiterjedően, mégis érthetően. De a felnőtteket – szülőket, nevelőket – is megszólítja egy mellékelt levélben.

Hoppál Bori - Az Én Testem

Hoppál Bori - Az Én Testem

A női test csodái címmel tartott vetített képes előadásaimmal – a menstruációról, a női mellről, szeméremtestről, a várandósságról és a szülésről, a női szexualitásról és a menopauzáról – szeretném megmutatni, hogy lehet a női testről alapvetően máshogy gondolkodni.

Előadásaimmal elméleti, a menstruációról, és a női mellről szóló Body-Mind Centering® és Négy Kérdés workshopjaimmal gyakorlati segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy minden nő rátaláljon a mindnyájunkban ott rejtőző belső tudásra, bölcsességre, hogy kilépve belénk rögzült gondolatmintáinkból újratanuljuk, újra felfedezzük, újra megszeressük a testünket, és ez által könnyebben szüljünk, hosszabban szoptassunk, szabadabban szeretkezzünk, szebben szeressünk.