Hoppál Bori - Az Én Testem

Az én testem

egy olyan könyv

  • ami azokat a kérdéseket is felteszi, amit talán soha nem kérdeznél meg egy felnőttől

– pedig NAGYON kíváncsi vagy a válaszra!

  • ami olyan fontos részletekre is kitér, amik talán eszedbe sem jutnának vagy még soha nem is hallottál róluk
  • ami nevén nevezi a dolgokat

– legyen szó szőrtelenítésről, ciciről, punciról, menstruációs betétekről!

  • ami hol választ ad, hol tanácsot, máskor útmutatót nyújt, vagy bíztatást, sőt önbizalmat is!
  • elgondolkodtat, lelkesít vagy éppen megnyugtat
  • amiben a képek is mesélnek!
Hoppál Bori – Az Én Testem

Felnőtteknek:

Hoppál Bori – Az Én Testem

Azt hihetnénk, nem létezik már olyan téma, amiről ne írtak volna, akár többször, többféle formában is, de találkoztunk-e olyan könyvvel, ami kislányokat szólít meg akkor, amikor nőiségük bimbózni kezd? Hogy lehetséges, hogy ilyen hasznos, fontos írás eddig még nem került a könyvesboltokba?

Amennyiben nőnemű és felnőtt korú az olvasó, ezt a gondolatot egy igen fájdalmas érzés követi, ahogy belelapoz a könyvbe: Miért nem volt ez akkor, amikor én serdültem? Ha pedig már felnőtt lánya, lányai vannak, még fájdalmasabb a kérdés: Miért nem jutottak hozzá az én gyerekeim ehhez, amikor nekik lett volna rá szükségük?

A könyvben nem szükséges elmélyedni, mert hasznossága pillanatok alatt kiderül, elég egy gyors belelapozás. Az írás közvetlen nyelvezettel, beszélgetős stílusban szól a serdülő lányokhoz, és minden olyan fontos kérdést körbejár, ami a felnőtté válás útján a testi változásokkal kapcsolatos. Az ismeretterjesztésen kívül részletes gyakorlati tanácsokkal látja el a kamaszodó lányokat, felkészítve őket akár váratlan vagy kínos helyzetekre is.

Hoppál Bori – Az Én Testem

Nagyon hasznos, hogy nem csupán a fizikai változásokat veszi sorra, hanem az ezekkel együttjáró lelki jelenségeket is. A pszichés tényezők felmutatásán kívül – ami már önmagában gyógyító, „aha” élménnyel jár – újra és újra megnyugtatja, és megvigasztalja az aggódó kamaszlányt, aki a média és az osztálytársak fals tükrében teljesen félrecsúszott önképpel aggodalmaskodik a tükör előtt, vagy olyasmiken rágódik, amikre sehol nem kap megnyugtató választ. A szerző saját kamaszkori tévelygéseit is felhozza példaként, amellyel még hitelesebbé teszi a mondanivalóját, bizalmat ébreszt az olvasókban. Tanít, segítséget nyújt, és szinte radikális szemléletváltásra késztet, s mindezt nem úgy, mint egy rossz tanár, hanem mint egy kedves beszélgető partner.

Hoppál Bori – Az Én Testem

Nagyszerű a felnőttekhez íródott levél, valódi segítség azoknak, akik serdülőkkel kerülnek kapcsolatba és őszinte a segíteni vágyásuk, ám nem tudják, hogyan közelítsék meg ezt a máig tabunak számító területet. Társadalmunkban, amikor látszólag felszabadultunk a tabuk alól, még mindig jellemző, hogy a fiatalok úgy mennek át a felnőttkorba, hogy számtalan, a serdülőkorra jellemző kérdésre nem kapnak a szüleiktől, pedagógusoktól választ, sőt, többnyire nem is merik feltenni ezeket a kérdéseket. A könyv két oldalról segíti az egymásra találást: egyfelől a lányokat is biztatja, és konkrét tanácsokkal látja el, hogyan forduljanak a felnőttek felé, másfelől a felnőtteknek is felmutatja, hogyan tudják segíteni gyermekeiket, tanulóikat, hogyan oszlassák el kétségeiket, hogyan növeljék önbizalmukat, egyáltalán, hogyan érjék el, hogy nyílt legyen a kommunikáció.

A könyv tehát nem csak a serdülő lányok számára hasznos, de a felnőtteknek is komoly útmutató, sőt bizonyára a fiúk számára sem lenne haszontalan, ha tisztán látnának a másik nemet érintő kérdések tekintetében.

Singer Magdolna, író (Boldogan éltek, míg meg nem haltak… és azután?)