Hoppál Bori – Az Én Testem
Hoppál Bori – Az Én Testem
Hoppál Bori – Az Én Testem
Hoppál Bori – Az Én Testem

Az emberi test anatómiája – vagyis szerkezeti felépítése – elég bonyolult dolog. Az orvostanhallgatók évekig tanulják a sok-sok elnevezést és hogy mi hol, mi mellett helyezkedik el. Szerencsére nekünk nem kell ilyen részletességgel ismernünk a testünket, de az jó, ha van róla egy általános képünk és nevén tudjuk nevezni a részeit. Ebben fognak segíteni a kinyomtatható színezők.

Az utolsó két lapon nem színezőt, hanem kivágandó, illetve kitöltendő dolgokat találsz.

Így színezz:

  • Nyomtasd ki a lapot.
  • Mielőtt hozzáfognál a színezéshez, tanulmányozd át a rajzokat és az elnevezéseket. (Ha a könyv is a közeledben van, kinyithatod a vonatkozó részeknél. Mell: 48-49.o., Szeméremtest: 82-88.o., Méh és petefészkek: 93-98.)
  • Válassz színt és először színezd ki az elnevezés betűit. A szó végén megtalálod az ABC egyik betűjét. Keresd meg ezt a betűt a rajzon és színezd ki amire mutat a kezedben lévő színnel.
  • Ha ránézel az elkészült képre, nem kell majd keresgélned, rögtön látni fogod, hogy melyik résznek mi a neve. Ráadásul egy szép, vidám, színes képben is gyönyörködhetsz! 🙂

Kattints a képekre, hogy nagyobb méretben meg tudd nézni a már kiszínezett példákat,

ha pedig ki szeretnéd nyomtatni, akkor kattints a címekre (pl.: ” A mell fejlődése”).

Hoppál Bori – Az Én Testem - mell fejlődése

A mell fejlődése
Hogyan változik a mell szerkezete kislány korunktól felnőtt korunkig. A négy rajzon a következő fejlődési állomásokat láthatod: 1. kislány, 2. kamasz, 3. felnőtt, 4. várandós mell.

Hoppál Bori – Az Én Testem - szeméremtest és csikló

A szeméremtest és a csikló
A legfelső ábrán oldalnézeti metszetben a belső női nemi szerveket színezheted ki. A középsőn a szeméremtest szerkezete látható belülről, a legalsó képen pedig kívülről látszanak különböző részei.

Hoppál Bori – Az Én Testem - méh és petefészek

Méh és petefészek
A felső ábrán a méh és a petefészkek láthatóak, alul részletesebben veheted szemügyre a petefészket, belsejében az érlelődő tüszőkkel.

Hoppál Bori – Az Én Testem - ciklus

Ciklus
Ezen a lapon 3 képsorozatot láthatsz. Alul kezdd a színezést a méhnyálkahártyával és e szerint színezd a középső ábrán is a méhnek ezt a részét. A fenti képek a petefészkek  történéseit mutatják a 28 napos cikluson belül.

Hoppál Bori – Az Én Testem - kislány és nő méhe

Kislány és felnőtt nő méhe
Ezt a képet is kiszínezheted, de ez elsősorban kivágós. Ha körbevágod a kislány és a női méh rajzát és odateszed az alhasadhoz (sőt megkérheted az anyukádat, hogy ő is tartson veled!) akkor láthatjátok, hogy melyikőtök pocakjában mekkora méh bújik meg.

Hoppál Bori – Az Én Testem - menstruációs naptár

Ezt az egyszerű naptárat kinyomtatva egy teljes évig tarthatod számon a ciklusaidat. Az ábrán minden hónap 31 napos, így a te feladatod lesz a kinyomtatás után a februárnál 4 napot (ha szökőév lesz, csak hármat!), a harmincnapos hónapoknál 1-1 napot kihúzni.Azzal, hogy mennyire satírozod be az adott cellát, a  vérzésed erősségét is jelölheted.